Африканська чума свиней (АЧС)
Африканська чума свиней (далі-АЧС) вже упродовж десяти років шкодить галузі свинарства України і сьогодні немає жодної області, де б не виникало це захворювання. Так з початку 2023 року в Україні вже зафіксовано 10 випадків АЧС.
Останній випадок виявлено спеціалістами Держпродспоживслужби в Київській області в приватному секторі (29.08.2023).
Африканська чума свиней (АЧС) – особливо небезпечна вірусна хвороба домашніх і диких свиней, що характеризується швидким поширенням та високим ступенем смертності. Гине до 100% інфікованих свиней. Африканська чума свиней не становить небезпеки для здоров’я людей. Лікарські засоби для профілактики і лікування АЧС відсутні.Джерелом хвороби є хворі свині, які виділяють вірус з сечею, калом, витіканнями з носа та іншими виділеннями. Передача захворювання здоровим тваринам може здійснюватися через заражені вірусом корми, підстилку, гній, продукти забою тварин (м'ясо,м'ясопродукти, кров). Клінічні ознаки захворювання: від зараження до появи клінічних ознак проходить 2-7 днів; у тварин підвищується температура тіла до 42 С, з’являються задишка, кашель, пропадає апетит, посилюється спрага, відзначаються напади блювоти і паралічу задніх кінцівок, на шкірі внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї, біля основи вух, на п'ятачку і хвості стають помітні червоно-фіолетові плями. Смерть настає на 1-5 день, рідше пізніше.
Що необхідно знати пересічному громадянину про африканську чуму свиней:
вірус АЧС не передається людині і є безпечним для її здоров’я;
людина опосередковано (забруднившись матеріалом від хворої, загиблої чи забитої свині) може перенести збудник хвороби на іншу територію, де є сприйнятливі тварини;
збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом.
Основний шлях передачі збудника – це безпосередній контакт тварин між собою та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина.
Інвентар, техніка, транспортні засоби, одяг, взуття, що перебували в контакті з хворими тваринами, продуктами їх життєдіяльності (гній, сеча, сперма) чи забою (трупи, кров, м’ясо, сало, шкіри, кістки, внутрішні органи тощо) також здатні сприяти швидкому розповсюдженню хвороби.
Основним резервуаром захворювання є господарства населення та невеликі підсобні свиноферми, у яких широко практикується згодовування свиням харчових відходів.
Додатково ускладнює ситуацію проникнення АЧС у популяцію диких свиней, звідки цей патоген може деколи знову потрапляти до свійських свиней.
Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС у господарство, необхідно дотримуватися наступних правил:
утримувати свиней у приміщенні, дотримуючись закритого режиму роботи;
обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;
при вході у приміщення, де утримуються свині, обладнати дезкилимки;
не дозволяти відвідувати господарство стороннім особам;
не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;
не купувати тварин у місцях стихійної торгівлі;
не утримувати свиней в домашніх господарствах мисливцям, працівникам лісу та працівникам свиноферм;
не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину або продукти забою;
ретельно і комплексно боротися з гризунами;
проводити ідентифікацію і реєстрацію тварин у державних установах ветеринарної медицини.
У разі виявлення нетипових змін у поведінці тварини, симптомів захворювання чи трупу свині необхідно негайно повідомити про це державну ветеринарну установу, яка знаходиться на адміністративній території.
Пам’ятайте, що лише дотримання перерахованих правил може вберегти господарство від зараження АЧС. Поки власники свиней не почнуть їх виконувати, захворювання продовжуватиме поширюватися Україною.